- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Banca Centrală Europeană reduce rata dobânzii pentru a susține economia din zona euro
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis joi, 12 septembrie 2024, să reducă cu 25 de puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit, în cadrul măsurilor destinate ajustării politicii monetare. Această decizie vine pe fondul scăderii inflației în zona euro și al semnalelor venite de la Rezerva Federală a SUA, care intenționează să înceapă reducerea dobânzilor în săptămânile următoare.
Inflația din zona euro a scăzut în august la 2,2%, cel mai mic nivel din ultimii trei ani, față de 2,6% în iulie. De asemenea, scăderea producției industriale în țări cheie, precum Germania și Italia, a alimentat temerile că economia zonei euro începe să încetinească după o perioadă de creștere la începutul anului.
Pentru românii cu credite în euro cu dobândă variabilă, reducerea dobânzilor BCE ar putea duce la scăderea ușoară a ratelor lunare. Actualizările dobânzilor depind de tipul de contract, iar băncile ajustează de obicei dobânzile la intervale de 3 sau 6 luni. Clienții ar putea vedea o scădere marginală a ratelor odată cu următoarea actualizare.
Conform comunicatului BCE, decizia de reducere a dobânzilor reflectă evoluțiile recente ale inflației și condițiile economice, inclusiv o proiecție de inflație de 2,5% pentru 2024, 2,2% pentru 2025 și 1,9% pentru 2026. BCE anticipează că inflația va crește ușor la finalul anului, dar va reveni treptat spre ținta de 2% în a doua jumătate a anului viitor.
În ceea ce privește economia zonei euro, experții BCE prevăd o creștere economică modestă de 0,8% în 2024, accelerând la 1,3% în 2025 și 1,5% în 2026, revizuind ușor în scădere proiecțiile anterioare.
Decizia BCE urmărește să mențină condiții de finanțare restrictive pentru a asigura atingerea obiectivului de stabilitate a prețurilor, însă Consiliul guvernatorilor subliniază că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile economice și financiare și să ajusteze politicile după necesități.